header image
Ook echt iets voor jou?

De Dag van de forensische geneeskunde 2024

Donderdag 27 juni is de Dag van de forensische geneeskunde. Een speciale dag om extra aandacht te vragen voor het vakgebied forensische geneeskunde. Want forensische artsen zijn misschien niet zo zichtbaar maar leveren een grote bijdrage aan de publieke gezondheid, de openbare orde en het strafrecht. Wat weet jij ervan?

 

 

27 juni dag van de forensische geneeskunde

Op de dag van de forensische geneeskunde vragen we extra aandacht voor dit vakgebied. Het blijkt namelijk dat het vak vrij onbekend is, en dat is zonde! In 2023 deden we onderzoek naar de bekendheid van het vakgebied. Dit jaar helpen we je om je kennis bij te spijkeren met de eerste en enige forensische pubquiz voor studenten geneeskunde.

De quiz is overigens ook door andere studenten te spelen, of door andere avonturiers, nachtwachten en aanpakkers!

 

DEAD OR ALIVE pubquiz

Om je kennis bij te spijkeren over forensisch artsen en waar je hen zoal tegen kunt komen, hebben we een pubquiz gemaakt: Dead or Alive. Want that’s the question. Wat voor vragen kun je verwachten?

 

Wat voor soort vragen kun je verwachten?

Prince werd op 21 april 2016 dood gevonden in een lift in de opnamestudio's Paisley Park Records, nabij zijn huis. Aan welke overdosis is hij overleden?

a. Fenthanyl b. GHB c. Cocaïne d. Cafeïne

Wat is het werk van de hoofdpersoon Gil Grisom in CSI als forensische entomoloog?

a. Hij onderzoekt waterlijken b. Hij onderzoekt slachtoffers van vliegtuigongelukken c. Hij bestudeert hoe insecten gedijen in en op een ontbindend lijk d. Hij onderzoekt dieren die vermoord zijn

Makkie voor jou? Speel dan de pubquiz. Speciaal voor studenten geneeskunde of andere avonturiers, nachtwachten of aanpakkers!

Hoe gaat het in z’n werk?

De pubquiz bestaat uit 8 rondes met vragen over Op pad met de forensisch arts, spraakmakende zaken, in de media, facts, een fotoronde, een muziekronde etc. De pubquiz speel je met minimaal twee teams tot 5 personen.

Mooie prijzen voor het winnende team

Per medische faculteit is er een prijzenpakket voor de winnaars. Wie loopt er straks in die unieke hoodie? En de winnaars krijgen een boekje met verzamelde columns uit Medisch Contact van Jeroen Timmerman, sinds 2001 forensisch arts bij GGD Amsterdam. En natuurlijk de meest gewilde totebag 🙂

Wat moet je zelf doen?

De quizmaster

Stel een team samen om de pubquiz te organiseren en kies een quizmaster. De quizmaster is de enige die de antwoorden krijgt!

Plaats delict

Kies een datum, een tijdstip, een locatie, maak promotie en laat mensen zich opgeven, zorg voor goede catering and GO!

Wil je de pubquiz hosten, meld je dan hier aan

Ook als je geen geneeskunde opleiding volgt, kun je de pubquiz organiseren en spelen! Er is één prijzenpakket per medische faculteitsvereniging. Dus als je geen geneeskunde doet moet je zelf wat prijsjes verzinnen :-)

Dag van de forensische geneeskunde 2023

Onderzoek: studenten geneeskunde weten bar weinig over forensische geneeskunde

Series als CSI zijn onverminderd populair, de voorlichtingsdagen bij criminologie trekken duizenden scholieren, maar wie weet wat een forensisch arts doet?

Studenten geneeskunde weten bar weinig over forensisch artsen, zo blijkt uit een in 2023 gehouden onderzoek onder (oud-)studenten geneeskunde*. In Nederland zijn er acht universiteiten met een UMC die zo’n 20.000 studenten geneeskunde opleiden.* Door de profielopleiding forensische geneeskunde worden per jaar amper 15 artsen opgeleid. Dat terwijl er een groot tekort is aan forensisch artsen. Waarom staan de artsen niet te trappelen om aan de opleiding forensische geneeskunde te beginnen? “Ik denk dat veel studenten geneeskunde niet eens weten wat forensische geneeskunde is!” aldus een van de ondervraagden. Onbekend maakt onbemind, blijkt maar meer.

Download hier het persbericht Studenten geneeskunde weten bar weinig over forensisch artsen

Waarom wel forensische geneeskunde?

Ruim tweederde van de studenten geeft aan dat ‘speurwerk’ een reden zou zijn om te kiezen voor forensische geneeskunde. Meer dan de helft van de respondenten vindt ‘afwisselend’ een belangrijke reden en bijna de helft noemt het argument ‘spannend’.

Ook ‘niet in een ziekenhuis willen werken’ geeft bijna 40 % van de respondenten als antwoord, gevolgd door ‘bijdragen aan recht’, ‘opkomen voor mensen die dat zelf niet kunnen’ en ‘bijdragen aan een veiliger samenleving’. In deeltijd kunnen werken, noemt een derde van de respondenten.

Waarom geen forensische geneeskunde?

Op de vraag wat een reden zou zijn om niet voor forensische geneeskunde te kiezen geeft eenderde van de respondenten aan er gewoon niet genoeg vanaf te weten. Bijna de helft van de respondenten heeft als argument dat het (te) veel gaat om lijkschouw.

Een kwart van de ondervraagden wil juist graag in een ziekenhuis werken en overweegt daarom de keuze voor forensische geneeskunde niet.

Van de ondervraagden geeft 75% aan dat ze graag meer over forensische geneeskunde tijdens de opleiding hadden willen weten. Voor 7% was dat niet nodig.

Wat studenten willen

Casussen, meeloopdagen en video’s staan in de top drie van manieren hoe studenten meer informatie zouden willen hebben over forensische geneeskunde.

 

“Ben je avontuurlijk en heb je een groot rechtvaardigheidsgevoel?”

Klaas Drupsteen interviewt studenten geneeskunde om te achterhalen wat hun kennis is van forensische geneeskunde. “Lijkt het je leuk om met de recherche en het openbaar ministerie te werken?” Er lijkt te weinig bekendheid bij studenten om de opleiding forensische geneeskunde te overwegen. En dat is jammer, want er is een tekort aan forensisch artsen.

9 vragen, weet jij het antwoord?

Een forensisch arts werkt samen met de forensische opsporing?

Dit is waar. Een forensisch arts werkt vaak samen met de forensische opsporing van de politie in het geval van een niet-natuurlijk overlijden, bv bij een moord. De forensisch arts is de medisch onafhankelijke expert en onderzoekt het lichaam en de politie zoekt naar sporen op de PD (Plaats delict).

Een forensisch arts is medisch expert bij slachtoffers van geweld?

Dat is correct. Een forensisch arts is als medisch onafhankelijk expert belangrijk bij het onderzoeken van slachtoffers van geweldsmisdrijven. Ook tekent de forensisch arts de letsels op in een rapport dat kan dienen als ondersteuning bij een mogelijke rechtszaak die gaat volgen.

Een forensisch arts is medisch expert bij zedendelicten?

Dat is waar. Een forensisch arts is als medisch onafhankelijk expert betrokken bij het onderzoeken van slachtoffers van zedenmisdrijven. Ook maakt de forensisch arts hier een rapport van dat kan dienen als onderbouwing en bewijs voor een mogelijke rechtszaak. Soms wordt de forensisch arts ook als expert gehoord bij een rechtszaak. Daar word je in de opleiding ook op voorbereid.

Een forensisch arts werkt in opdracht van de politie?

Dat klopt. Een van de opdrachtgevers van een forensisch arts is de politie. Bijvoorbeeld als het gaat om de medische zorg aan arrestanten die in een arrestantencel zijn opgesloten. Andere opdrachtgevers kunnen het OM (Openbaar Ministerie) zijn als het gaat om niet-natuurlijk overlijden of de gemeente voor de lijkschouw.

Een opdrachtgever van de forensisch arts kan zijn:

Opdrachtgevers van de forensisch arts kunnen politie, justitie, Veilig Thuis of de gemeente zijn. Dan kan het gaan om medische zorg aan arrestanten, slachtoffers van gewelds- of zedenmisdrijven, ook bij kinderen. Lijkschouw bij vermoedens van een niet-natuurlijke dood of euthanasie. Forensisch artsen zijn meestal in dienst bij een GGD of bij FARR.

Een forensisch arts werkt samen met de recherche?

Dat klopt. Als er sprake is van een misdrijf, is het zaak om het lichaam en de omstandigheden te onderzoeken. De forensisch arts onderzoekt het lichaam, beschrijft en duidt wat er aangetroffen wordt. De forensische opsporing onderzoekt de Plaats Delict. De recherche gebruikt de bewijslast om te achterhalen wat er gebeurd is en wie de dader kan zijn.

Een forensisch arts is ook in de rechtszaal te zien als expert?

Dat is juist. De forensisch arts kan als expert worden ondervraagd over de bewijslast die is aangetroffen op het lichaam. De forensisch arts wordt hier in de opleiding voor opgeleid. Ook zijn er specialisaties mogelijk in dit specifieke deel van het forensisch vak.

Een forensisch arts draagt bij aan het strafrecht?

Dat is zeker waar. Forensisch artsen zijn een belangrijke schakel in het strafrecht. Zij onderzoeken wat er lichamelijk met iemand is gebeurd, verzamelen en duiden de bewijslast in rapportages die als bewijslast kunnen dienen en kunnen als onafhankelijk medisch expert uitleg geven in de rechtbank.

Een van de taken van een forensisch arts is?

De forensisch arts heeft drie hoofdtaken: Medische arrestantenzorg, Forensische Medische Expertise bij gewelds- en zedenmisdrijven, ook bij kinderen, en lijkschouw bij (vermoedens van) een niet-natuurlijke dood en euthanasie.