header image
Alles over

De opleiding
forensisch arts

De forensische geneeskunde zorgt voor een objectief medisch oordeel over doodsoorzaken, letsels van slachtoffers en de gezondheidstoestand van verdachten en daders. Voor velen onzichtbaar, maar voor hen die het nodig hebben van onschatbare waarde.

Wat ga je doen?

De opleiding forensische geneeskunde is een duale, driejarige profielopleiding die (basis)artsen opleidt tot forensisch arts. Je krijgt een praktijkopleiding bij een GGD of FARR, ondersteund door theoretisch onderwijs dat je volgt bij de NSPOH (Netherlands School op Public and Occupational Health). Je opleiding bestaat uit drie delen praktijkopleiding en vijf verschillende stages. Tijdens de praktijkopleiding leer je ondermeer over lijkschouw, arrestantenzorg, forensische medische expertise, minderjarigen, wetenschap en onderzoek, het juridisch kader en professionele ontwikkeling.

De drie hoofdtaken van het werkterrein van de forensisch arts zijn:
  • Forensisch Medische Expertise (FME)
  • Medische Arrestantenzorg
  • Lijkschouw
Forensisch arts forensische geneeskunde in opleiding ANIOS AIOS

Medische arrestantenzorg

Mensen op het politiebureau vallen onder de verantwoordelijkheid van de staat. De forensisch arts levert medische zorg op het niveau van reguliere eerstelijns zorg, en houdt daarbij rekening met de bijzondere omstandigheden van de arrestant.

Arrestantenzorg is zeer divers, er zijn veel typen letsel, psychiatrie, intoxicatie, verslaving en chronische ziekten. Tijdens de opleiding leer je over de meest voorkomende ziektebeelden in de politiecel, hoe je een gedegen inschatting maakt en een consult voert in de cel.

forensisch arts forensische geneeskunde opleiding ANIOS AIOS medisch arrestantenzorg cellencomplex politie agent

Forensisch Medische Expertise (FME)

Forensisch Medisch Onderzoek voert de forensisch arts uit voor het strafrecht. Zoals DNA afnames en het onderzoeken van slachtoffers of verdachten van een zedendelict, maar ook het het afnemen van bloed en urine. Nadruk ligt op het forensisch-medisch letselonderzoek bij slachtoffers en verdachten van een geweldsmisdrijf. Je leert beschrijven, fotograferen, typeren en duiden van letsels.

Je leert rapporteren op een manier die de rechtsgang ondersteunt en bijdraagt aan waarheidsvinding. Je ontwikkelt je tot Forensisch Arts in Strafzaken, die als deskundige in een rechtszitting een rapport onderbouwt en toelicht.

forensisch arts forensische geneeskunde opleiding ANIOS AIOS medisch arrestantenzorg

Lijkschouw

Bij een niet-natuurlijk overlijden, of een vermoeden daarvan, komt de forensisch arts in actie. Denk aan doodsoorzaken als moord, ongelukken, laat gevonden overledenen en euthanasie etc.

Tijdens de opleiding leer je hoe je een lijkschouw uitvoert, een schouwverslag opstelt en postmortaal onderzoek inzet. Daarnaast leer je hierover communiceren met nabestaanden, andere medische experts, politie en justitie.

Forensisch arts forensische geneeskunde in opleiding ANIOS AIOS

De opleiding forensisch arts in een schema

Jaar 1
Praktijkopleiding 1 9 maanden
Huisarts/SEH stage 3 maanden
Jaar 2
Psychiatrie / Verslavingszorg stage 3 maanden
Praktijkopleiding 2 6 maanden
Sociale geneeskunde stage 3 maanden
Jaar 3
Wetenschapsstage 4,5 maanden
Keuzestage 2,5 maanden
Praktijkopleiding 5 maanden

Hoe ziet de sollicitatie voor de opleiding eruit?

De opleiding start in maart. Maar er geldt een open inschrijving. Ben je geschikt dan wordt er samen met jou gekeken naar hoe snel je kunt instromen, ook al is het later in het jaar. Er zijn 25 opleidingsplaatsen. In de tijdlijn zie je de stappen die in 2023 golden.

Kijk voor meer informatie bij NSPOH Solliciteer bij Arts M&G
#TIJDLIJN

Solliciteren

apr
mei
jun
! Open popup voor !
jul
aug
Stap 1 Open popup voor Stap 1
sep
stap 2 Open popup voor stap 2
okt
stap 3 Open popup voor stap 3
nov
stap 4 Open popup voor stap 4
dec
stap 5 Open popup voor stap 5
stap 6 Open popup voor stap 6
jan
Stap 7 Open popup voor Stap 7
feb
mrt
Start Open popup voor Start

Meer weten over de opleiding en forensisch artsen?

Kijk en luister onze video’s en podcasts

30 april 2024

Ricardo Scholten koos voor een carrière als forensisch arts. In zijn vak ziet hij uiteenlopende, extreme situaties: van mensen die zichzelf van het leven beroven tot zedenonderzoek.

Lees meer over
Aflevering 7: Plaats delict
02 maart 2024

Aflevering 7: Plaats delict

Luister aflevering 7 van Vrolijk op de plaats delict.

Lees meer over

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen

 

Ga naar de agenda

 

Forensisch arts forensische geneeskunde in opleiding ANIOS AIOS GGD Amsterdam