
Aflevering 2: Rode Vlaggetjes
In aflevering 2 van 'Vrolijk op de Plaats Delict' gaat Mathijs Vrolijk verder in gesprek met forensisch artsen en politie. Luister aflevering 2 van de 7-delige serie.
Lees meer
Als ANIOS Forensische geneeskunde aan de slag? Check onze vacatures!
De forensische geneeskunde zorgt voor een objectief medisch oordeel over doodsoorzaken, letsels van slachtoffers en de gezondheidstoestand van verdachten en daders. Voor velen onzichtbaar, maar voor hen die het nodig hebben van onschatbare waarde.
De opleiding forensische geneeskunde is een duale, driejarige profielopleiding die (basis)artsen opleidt tot forensisch arts. Je krijgt een praktijkopleiding bij een GGD of FARR, ondersteund door theoretisch onderwijs dat je volgt bij de NSPOH (Netherlands School op Public and Occupational Health). Je opleiding bestaat uit drie delen praktijkopleiding en vijf verschillende stages. Tijdens de praktijkopleiding leer je ondermeer over lijkschouw, arrestantenzorg, forensische medische expertise, minderjarigen, wetenschap en onderzoek, het juridisch kader en professionele ontwikkeling.
Mensen op het politiebureau vallen onder de verantwoordelijkheid van de staat. De forensisch arts levert medische zorg op het niveau van reguliere eerstelijns zorg, en houdt daarbij rekening met de bijzondere omstandigheden van de arrestant.
Arrestantenzorg is zeer divers, er zijn veel typen letsel, psychiatrie, intoxicatie, verslaving en chronische ziekten. Tijdens de opleiding leer je over de meest voorkomende ziektebeelden in de politiecel, hoe je een gedegen inschatting maakt en een consult voert in de cel.
Forensisch Medisch Onderzoek voert de forensisch arts uit voor het strafrecht. Zoals DNA afnames en het onderzoeken van slachtoffers of verdachten van een zedendelict, maar ook het het afnemen van bloed en urine. Nadruk ligt op het forensisch-medisch letselonderzoek bij slachtoffers en verdachten van een geweldsmisdrijf. Je leert beschrijven, fotograferen, typeren en duiden van letsels.
Je leert rapporteren op een manier die de rechtsgang ondersteunt en bijdraagt aan waarheidsvinding. Je ontwikkelt je tot Forensisch Arts in Strafzaken, die als deskundige in een rechtszitting een rapport onderbouwt en toelicht.
Bij een niet-natuurlijk overlijden, of een vermoeden daarvan, komt de forensisch arts in actie. Denk aan doodsoorzaken als moord, ongelukken, laat gevonden overledenen en euthanasie etc.
Tijdens de opleiding leer je hoe je een lijkschouw uitvoert, een schouwverslag opstelt en postmortaal onderzoek inzet. Daarnaast leer je hierover communiceren met nabestaanden, andere medische experts, politie en justitie.
De opleiding heeft één startmoment in het jaar, dat is in maart. Ervoor, van 1 augustus tot 7 september, kun je solliciteren voor een opleidingsplaats. Er zijn 25 opleidingsplaatsen. In de tijdlijn zie je de stappen.
Kijk voor meer informatie bij NSPOH Solliciteer bij Arts M&GDag van de Forensische geneeskunde
Aanmelden voor de opleiding doe je in de zomer
Je kunt nu je voorkeur voor de regio/GGD nog wijzigen
In de maand oktober word je uitgenodigd voor een gesprek
Naar aanleiding van het gesprek krijg je in november de uitslag. Spannend!
Dit is de periode van het matchinggesprek met de opleidingsregio
Eind december weet je -als het goed is- waar je terecht komt!
Vanaf 1 januari is er een lijst met dingen die je moet regelen.
Start van de opleiding, veel succes!
Kijk en luister onze video’s en podcasts
In aflevering 2 van 'Vrolijk op de Plaats Delict' gaat Mathijs Vrolijk verder in gesprek met forensisch artsen en politie. Luister aflevering 2 van de 7-delige serie.
Lees meer
Een forensisch arts wordt erbij gehaald als er sprake is van een niet-natuurlijk overlijden. Luister de podcast naar hoe het eraan toegaat op een Plaats Delict (PD).
Lees meer