In de campagne de NEXT LEVEL DOKTER staat de dokter midden in de samenleving centraal. Deze dokter is actief in de wijk, komt ‘binnen’ bij mensen, beweegt zich in hun omgeving en kan in diverse momenten van hun leven een rol spelen. Van jong tot oud. Deze dokter kijkt naar de mens in zijn totaliteit en werkt samen met anderen aan de gezondheid van mensen en de samenleving.
Lisanne Smits is AIOS forensische geneeskunde en een van de modellen voor de campagne.
Eind september lanceerde minister Kuipers de campagne THE NEXT LEVEL DOKTER. Het doel van de campagne is om meer studenten geneeskunde en basisartsen te enthousiasmeren voor medisch specialismen buiten het ziekenhuis, zoals arts Maatschappij + Gezondheid, forensisch arts en jeugdarts.
Steeds meer zorg vindt plaats buiten het ziekenhuis, maar dat is niet terug te zien in de opleiding geneeskunde: daarin ligt de focus vooral op de zorg in het ziekenhuis. Hierdoor weten studenten geneeskunde en basisartsen veel minder over werken buiten het ziekenhuis en kiezen zij minder vaak voor specialismen als arts Maatschappij + Gezondheid, forensisch arts, jeugdarts, huisarts, specialist ouderengeneeskunde, arts verstandelijk gehandicapten, verslavingsarts en vertrouwensarts.
In de campagne staat de dokter midden in de samenleving centraal: de NEXT LEVEL DOKTER. Deze dokter is actief in de wijk, komt ‘binnen’ bij mensen, beweegt zich in hun omgeving en kan in diverse momenten van hun leven een rol spelen. Van jong tot oud. Deze dokter kijkt naar de mens in zijn totaliteit en werkt samen met anderen aan de gezondheid van mensen en de samenleving.
De campagne is een initiatief van SBOH samen met de 12 medische opleidingen voor dokteren buiten het ziekenhuis en wordt mogelijk gemaakt door het ministerie van VWS.
Een geslaagde informatiebijeenkomst afgelopen 3 juli in Zeist
Van heinde en verre kwamen de studenten geneeskunde en artsen op 3 juli naar Zeist voor de informatiemiddag over forensische geneeskunde 'Speuren naar de waarheid'. Het was een levendige bijeenkomst waarbij de 20 deelnemers volop betrokken werden. We kijken terug op een boeiende middag die hopelijk de belangstelling voor het mooie vak van forensisch arts heeft aangewakkerd bij de aanwezige studenten en artsen.
“Het belangrijkste is dat je niet oordeelt. Slachtoffers horen vaak: ‘Had je niet een biertje minder moeten drinken?’ of ‘Waarom loop je dan ook zo laat over straat?’. Maar het is heel belangrijk om duidelijk te maken dat het nooit oké is als iemand aan je zit zonder toestemming.”