
“In de cel zag ik een gebroken man, die alleen maar kon zeggen hoeveel spijt hij had.”
Marc is forensisch arts en geeft medische zorg aan arrestanten.
Lees meer
Als ANIOS Forensische geneeskunde aan de slag? Check onze vacatures!
29 juni was de Dag van de forensische geneeskunde. Een speciale dag om extra aandacht te vragen voor het vakgebied forensische geneeskunde. Want wat weet men eigenlijk van het vak forensisch arts? We deden een onderzoek en gingen de straat op en vroegen het aan studenten geneeskunde …
Lijkt het je leuk om met de recherche en het openbaar ministerie te werken? ” Klaas Drupsteen interviewt studenten geneeskunde om te achterhalen wat hun kennis is van forensische geneeskunde. Er lijkt te weinig bekendheid bij studenten om de opleiding forensische geneeskunde te overwegen. En dat is jammer, want er is een tekort aan forensisch artsen.
Studenten geneeskunde weten bar weinig over forensisch artsen, zo blijkt uit een onlangs gehouden onderzoek onder (oud-)studenten geneeskunde*. In Nederland zijn er acht universiteiten met een UMC die zo’n 20.000 studenten geneeskunde opleiden.* Door de profielopleiding forensische geneeskunde worden per jaar amper 15 artsen opgeleid. Dat terwijl er een groot tekort is aan forensisch artsen. Waarom staan de artsen niet te trappelen om aan de opleiding forensische geneeskunde te beginnen? “Ik denk dat veel studenten geneeskunde niet eens weten wat forensische geneeskunde is!” aldus een van de ondervraagden. Onbekend maakt onbemind, blijkt maar meer.
Download hier het persbericht Studenten geneeskunde weten bar weinig over forensisch artsen
Ruim tweederde van de studenten geeft aan dat ‘speurwerk’ een reden zou zijn om te kiezen voor forensische geneeskunde. Meer dan de helft van de respondenten vindt ‘afwisselend’ een belangrijke reden en bijna de helft noemt het argument ‘spannend’.
Ook ‘niet in een ziekenhuis willen werken’ geeft bijna 40 % van de respondenten als antwoord, gevolgd door ‘bijdragen aan recht’, ‘opkomen voor mensen die dat zelf niet kunnen’ en ‘bijdragen aan een veiliger samenleving’. In deeltijd kunnen werken, noemt een derde van de respondenten.
Op de vraag wat een reden zou zijn om niet voor forensische geneeskunde te kiezen geeft eenderde van de respondenten aan er gewoon niet genoeg vanaf te weten. Bijna de helft van de respondenten heeft als argument dat het (te) veel gaat om lijkschouw.
Een kwart van de ondervraagden wil juist graag in een ziekenhuis werken en overweegt daarom de keuze voor forensische geneeskunde niet.
Van de ondervraagden geeft 75% aan dat ze graag meer over forensische geneeskunde tijdens de opleiding hadden willen weten. Voor 7% was dat niet nodig.
Casussen, meeloopdagen en video’s staan in de top drie van manieren hoe studenten meer informatie zouden willen hebben over forensische geneeskunde.
Marc is forensisch arts en geeft medische zorg aan arrestanten.
Lees meer
In 'Vrolijk op de PD' gaat Mathijs Vrolijk op pad met forensisch artsen. Een forensisch arts wordt erbij gehaald als er sprake is van een niet-natuurlijk overlijden.
Lees meer
Als het erop aan komt, wil iedereen die iets overkomen is dat een professioneel forensisch arts onderzoek doet naar wat er gebeurd is. Was het opzet of ongeluk? Was het ziekte of een misdrijf?
Lees meer
Ons team van forensische artsen (in opleiding) stond er helemaal klaar voor op de KNMG Carrièrebeurs op 30 september 2023 in Utrecht. Er kwamen veel studenten en artsen langs die heel nieuwsgierig waren naar forensische geneeskunde.
Lees meer
In de campagne de NEXT LEVEL DOKTER staat de dokter midden in de samenleving centraal. Deze dokter is actief in de wijk, komt ‘binnen’ bij mensen, beweegt zich in hun omgeving en kan in diverse momenten van hun leven een rol spelen. Van jong tot oud. Deze dokter kijkt naar de mens in zijn totaliteit en werkt samen met anderen aan de gezondheid van mensen en de samenleving.
Lees meer
Kom naar onze PD op 30 september en praat met forensisch artsen op de KNMG Carrierebeurs in het Beatrixtheater in Utrecht.
Lees meer